Auburn Rubber Company grundades i staden Auburn, Indiana 1910. Företaget gjorde gummisulor och senare utökades produktionen även till bildäck. 1913 var det nära att företaget skulle gå omkull då det drabbades av en eldsvåda. Men tack vare att man var bra försäkrade så kunde man bygga nya lokaler och växa under 20 och 30-talet. 1935 gjorde man de första försöken att gjuta leksaker i gummi. Året efter började man även göra leksaksbilar i gummi. Succen var ett faktum och från 1936 fram till 1942 så gjorde man en mängd olika modeller av bilar, lastbilar, trakorer, flygplan, båtar m.m. Under andra världskriget fick företaget upphöra med leksaksproduktionen och istället lägga om produktionen till gummisulor, däck och andra produkter till kriget.

När kriget så äntligen tog slut så startade företaget upp leksaksproduktionen igen, men inte i Auburn utan denna gången i ett nyanskaffat område i Connellsville i Pennsylvania. År 1953 så gjorde man de första bilarna i det nya materialet vinyl och på bara 3 år så hade alla gamla gummimodellerna blivit utbytta mot likadana i Vinyl-plast. 1960 flyttades all leksaksproduktion till staden Deming i New Mexico. Produktionen fortsatte där i ytterligare några år fram till 1969 då företaget gick i konkurs. De sista åren gjordes det leksaksbilar även i hårdplast, kvaliteten på dessa senare modeller var dock inte alls lika hög som de tidigare i vinyl.
 
Nedan visas en del fina bilar från min samling.

En tidig gummi-bil. En 1946 Lincoln convertible.

 

Telephone truck.

 

Racerbilar.

Cadillac (?) convertible.

 

Ännu en Cadillac (?) convertible samt en större lastbil.

 

Ett par pickuper ihop med en militär lastbil.

 

Några sportbilar, längst bak en röd Triumph, framför den en blå Jaguar och så längst fram en Mercedes 300 sl. Dessa är gjorda i hårdplast några år innan företaget gick omkull och har inte alls den finish och charm som de tidigare vinyl-modellerna hade. Men ändå, en Mercedes 300 sl är alltid fin.

 

Ett motorcyklist.