Aasmund S. Lærdal startade 1940 ett företag som faktiskt är verksamt än idag. Numera har man sin verksamhet inom läkemedelsindustrin. Men vad som har gjort Lærdal känt för oss plastbilssamlare är de leksaksbilar som man gjorde mellan 1959 till 1978.

Aasmund S. Lærdal och hans företag hade tidigare gjort olika leksaker i gummi, t.ex dockor och olika pipdjur. Men så 1959 kom så den första serien med modellbilar ut. Den bestod av fem stycken modeller. Dessa var röda med gula hjul eller gula med röda hjul. År 1962 byttes produktionen av dessa fem modeller ut mot en ny modellserie i vinylplast. Denna nya serie gjordes i en något minde skala (1:43). Totalt blev det 35 modeller gjorda innan produktionen upphörde 1978.
På nästa sida hittar du lite information om all små modeller som gjordes och i vilka färger de finns. Därefter följer några sidor där du kan beskåda dessa välgjorda modeller, från den första serien ända fram till den sista modellen.

För en liten presentation av de olika modellerna så kan du klicka på motsvarande länk för modellen i listan nedan.


Ullevi ullevibig T30 T01 T03 T05 T32 T30 T13 T26 T25 T09 T29 T12 T27 T22 T07 T29 T21

Här ovan ser vi en massa Tomte-bilar som passerar Ullevi i Göteborg. Klicka på stadion för att se den i ett större format eller klicka på den bil ni är intresserad av.Förutom dessa modeller så gjordes även några modeller i större skala ( ca. 1/24). En Volkswagen Pickup, Studebaker Pickup, Ford F-100 Pickup, Traktor med vagn, Brandbil samt en racerbil (nr 3). Pickup lastbilarna gjordes både med och utan kran. De här större modellerna har fönsterrutorna och stötfångare fram och bak målade med silverfärg. De sista åren av produktionen slopade man dock denna målningen.
Tidigt så gjordes det också en speciell Volkswagen pickup-modell med en hytt med två passagerare (Far och son?). Denna modell gjordes bara ett par är innan den blev ersatt av den andra större pickupen. Det gör naturligtvis att den modellen till de som är mest eftertraktade. För en liten presentation av de olika modellerna så kan du klicka på motsvarande länk för modellen i listan nedan.


Här ovan visas tre gula VW pickuper i olika storlekar. T01 längst fram, därefter den från första serien och längst bak den större (artikelnummer 7561).