PLASTBILAR
header

Auburn Rubber

Auburn Rubber Company grundades i staden Auburn, Indiana 1910. Företaget gjorde gummisulor och senare utökades produktionen även till bildäck. 1913 var det nära att företaget skulle gå omkull då det drabbades av en eldsvåda. Men tack vare att man var bra försäkrade så kunde man bygga nya lokaler och växa under 20 och 30-talet. 1935 gjorde man de första försöken att gjuta leksaker i gummi. Året efter började man även göra leksaksbilar i gummi. Succen var ett faktum och från 1936 fram till 1942 så gjorde man en mängd olika modeller av bilar, lastbilar, trakorer, flygplan, båtar m.m. Under andra världskriget fick företaget upphöra med leksaksproduktionen och istället lägga om produktionen till gummisulor, däck och andra produkter till kriget.

logo

När kriget så äntligen tog slut så startade företaget upp leksaksproduktionen igen, men inte i Auburn utan denna gången i ett nyanskaffat område i Connellsville i Pennsylvania. År 1953 så gjorde man de första bilarna i det nya materialet vinyl och på bara 3 år så hade alla gamla gummimodellerna blivit utbytta mot likadana i Vinyl-plast. 1960 flyttades all leksaksproduktion till staden Deming i New Mexico. Produktionen fortsatte där i ytterligare några år fram till 1969 då företaget gick i konkurs. De sista åren gjordes det leksaksbilar även i hårdplast, kvaliteten på dessa senare modeller var dock inte alls lika hög som de tidigare i vinyl.

Scrolla ner så visar jag upp några fina bil bilar från min samling.

1946 Lincoln gummibil

En tidig gummibil gjord av Auburn. Det här är en 1946 Lincoln Convertible.


Större bilar

En vacker Telephone Truck gjord i Vinyl.


Traktor

Auburn gjorde ett flertal olika modeller av traktorer, ofta med en trött, kutryggig bonde sittande på den.


Racerbilar

Ett par snygga cigarr-racers. 15 cm långa.


Cadillac cabriolet

Här ett par 14 cm långa Cadillac-liknande cabbar.


Hot Rod

En av de Auburns vanligaste vinyl-modeller.


Blandade bilar

Pickup och lastbil.


Motorcykel

Även några motorcykel-modeller har Auburn gjort. Den här är ca 10 cm lång.


Bilar i hårdplast

De sista åren innan företaget gick omkull så tillverkades bilarna i en hårdare plast och inte alls med den finish och charm som de tidigare vinyl-modellerna hade. Här några exempel på sådana bilar.Föregående sida Nästa sida