PLASTBILAR
header

Gummibilar

Fordon gjorda av gummi dök upp i mitten av 1930-talet, men sedan bröt 2:a värdskriget ut och gummit behövdes för annat än leksaker, så första delen av 1940-talet producerades nästan inga nya leksaksfordon av gummi alls. När kriget sedan tog slut så satte dock produktionen igång igen. Men sedan dök plasten upp och i mitten av 1950-talet hade den helt konkurrerat ut gummit. Så i stort sett så tillverkades gummibilar bara under 15 års tid, fem år innan kriget och tio år efter.

De flesta tillverkarna fanns i USA, där de två största var Auburn Rubber Company och Sun Rubber Company. Men det fanns också tillverkare i Europa, som t.ex de Tyska Steha. Även i Sverige gjordes en och annan leksaksbil i gummi under den här perioden.

Jag tycker dessa bilar är fantastiskt dekorativa även om Gummi-materialet inte har hållt så bra genom åren. Bilarna har blivit hårda klumpar, som har spruckit och blivit deformerade. Eller som jag väljer att se det, de har fått en härlig patina med åren.

Nedan visar jag några gummibilar från min samling. Många av tillverkarna är okända och kommer säkert att så förbli.

Steha - Tyskland

Västtyska Steha gjorde att antal olika gummimodeller i olika storlekar. De är oftast ordentligt märkta undertill.

Mercedes 180. Modellen kallade RA 4 i Stehas produktkatalog.


Auburn Rubber - USA

Auburn har fått en egen sida här, där jag främst visar upp de vinyl och plastbilar som gjordes efter 1956. Men Auburn var innan det den absolut största tillverkaren av gummifordon och gjorde en massa olika modeller.

Till vänster en 1946 Lincoln convertibel. Till höger en Oldsmobile, årsmodell 1940.


Sun Rubber - USA

Den näst största producenten av gummifordon var Sun Rubber Company beläget i Barberton, Ohio. Företaget startade 1923 och den första gummibilen visades första gången i 1935 års produktkatalog. Sun lyckades även förhandla fram ett avtal med Walt Disney att tillverka Musse Pigg och andra Disneyfigurer. Det avtalet gjorde även att det tillverkades några gummifordon med Mosse Pigg eller Kalle Anka som förare. Mer om de modellerna längre fram. Från mitten av 1950-talet och framåt blev det turbulenta år för företaget med namnbyten, uppköp och omstruktureringar. Och så slutligen 1974 lades fabriken i Barberton ner för gott.

1940 Dodge 4-dörrars sedan. Ca 11 cm lång.


Disneyfordon

Sun gjorde fyra olika fordon som hade Musse Pigg eller Kalle Anka som förare. Det var ett flygplan, en traktor, en brandbil och en roadster. Men Sun hade också ett samarbete med ett Kanadensiskt företag som hette Viceroy. Dom gjorde nämligen exakt samma fyra modeller fast under sitt varumärke. Det underliga är att också dessa fyra bilar gjordes i Sverige. Åtminstone flygplanet och brandbilen, men troligen alla fyra. På sidan på dessa står det nämligen Kalle Anka eller Musse Pigg skrivet på svenska. Jag har fått lite indikationer på vilket företag i Sverige som gjorde dessa, men jag vet inte säkert. Fler tips mottages tacksamt.

Mickey's Air Mail gjord av Sun. Att hitta ett komplett exemplar av den här är svårt. Det här exemplaret har ingen propeller och heller inga hjul, dessutom har Musse blivit av med ett öra.


The Barr Rubber Products Company - USA

Barr Rubber Products Company är ett annat amerikanskt företag från Ohio som på 1930 talet gjorde sig känt för att producera ballonger. Men de tillverkade också tre olika bilar samt en lastbil. Det är iallafall det som vi vet säkert. Kanske gjordes det någon mer modell.

En väldigt vacker, men sliten, modell av en 1935 Ford slantback sedan.


Lilo Toys

De här bilarna är märkta 0717 Toys undertill. Om man vänder 0717 upp och ner så blir det LILO. Så enligt uppgift så är dessa bilar gjorda av Lilo Toys i London.

Vilken modellen det är vet jag inte. Men den är 13 cm lång.


Okända

Jag har ytterligare några gummibilar som är omärkta och vars tillverkare är helt okända. Om någon vet något om dessa bilar hör gärna av er.

1934 Chrysler Airflow två-dörrars sedan. Ca 12,5 cm lång. Enligt uppgifter som jag fått från en läsare, så är den här tillverkad av Finska Gummifabriken AB (senare Nokia) i slutet av 30-talet.Föregående sida Nästa sida