PLASTBILAR
header

Övriga

Det finns många andra företag som har gjort och fortfarande gör fordon i gummi/vinyl/plast. Några olika tillverkare av gummibilar kan du läsa om på nästa sida. Gummibilarna blev i början från 1950-talet helt utkonkurrerade av Vinyl-plasten. Vinyl och plast har bl.a. använts av danska LKE och finska Plasto. Andra företag är som har gjort vinyl/plastbilar är Wildbras, Irwin och 3Lei m.fl. Idag görs det leksaksbilar i plast av bland annat Viking Toys och NYBE. Dessa är dock inga modell-bilar utan mer leksaksbilar som helt saknar den detaljrikedom som finns på de modeller från de tidigare producenterna. Det är dock inte alltid så lätt att veta exakt vilket företag som har producerat vilken bil eftersom bilarna ofta är omärkta. Det finns t.ex. några bilar gjorda i Hong Kong (Welo, bara märkta Made in Hong Kong), som är väldigt fina men ack så svåra att hitta. Nedan visar jag några bilar av andra tillverkare som jag har i min ägo.


LKE - Danmark

Danska LKE har gjort några bilmodeller. De är gjorda i lite hårdare plast och är inte speciellt detaljerade. Jag samlar egentligen inte på LKE (man måste ju försöka begränsa sig något). Men ändå så har jag lyckats samla på mig några LKE-bilar.

Här en snygg amerikansk herrgårdsvagn.


Plasto - Finland

Finska Plasto har gjort några fina modeller. Produktionen av plastleksaker pågår än idag. Plasto tillhör egentligen inte heller mitt samlarområde men några fina modeller har jag ändå skaffat mig.

Plasto har också gjort en större (14 cm) Volkswagen Picup.


Depose

De här bilarna i skala 1:43 har jag i min ägo. Jag vet inte var de kommer ifrån, men undertill står det DEPOSE, plus vilken modell det är. Bilarna är inte gjutna utan uppblåsta i tunn plast. Kanske är de gjorda i Frankrike?

Ferrari GT.


3Lei - Rumänien

3Lei är ett märke som (tills nu) har varit i det närmaste helt okänt i västvärlden. 3Lei bilarna gjordes i Rumänien under kommunisteran på 70-talet och väldigt få bilar har kommit ut från det forna östblocket. Bilarna kostade tre Lei, som var den dåvarande valutan i Rumänien, och därav namnet 3Lei. I Rumänien har bilarna nu fått ett stort samlarvärde och är väldigt åtråvärda.

Totalt gjordes det 8 olika modeller av 3Lei.

 • Dacia 1100 (En rumänsk variant av Renault 8)
 • Dacia 1300 (En rumänsk variant av Renault 12)
 • Dacia 1300 stationsvagn (samma som ovan)
 • Volkswagen bubbla
 • Volkswagen Ponton
 • Porsche Carrera
 • Mercedes Limousine
 • Volvo Amazon
 • Amazonen gjordes dessutom i två olika varianter, dels en tvådörrars och så en 4-dörrars. Och som ni ser här så är det ett exemplar av fyra-dörrarsvarianten som på outgrundliga vägar har hittat en väg från Rumänien till min samling.


  Wildbras - Nederländerna

  Företaget Poppenrijk har funnit sedan andra världskriget. Man tillverkade dockor i papier mache men övergick senare till att göra dom i vinyl. 1953 registrerades varunamnet Wildebras för dockorna och på 60-talet böjade man även tillverka andra leksaker i vinyl. Bland annt gjordes några bilmodeller i storleken 1:20. Även de modellerna märktes undertill med Wildbras. Fina bilar är det.

  Volkswagen Pickup. 25 cm


  Irwin - Kanada

  Det kanadensiska leksaksföretaget Irwin är mest känt för att distribuerat andra företags leksaker i Kanada. Men det verkar även som om dom gjorde en del egna modeller, iallfall så finns det en del modeller som har Irwin intryckt i plasten undertill.

  Triumf cabriolet


  Welo - Hong Kong

  Det finns en serie modeller från en tillverkare i Hong Kong som länge har gäckat oss plastbilssamlare. Det finns sex modeller där tre av dem är kopierade modeller från andra tillverkare. Sen finns de dessutom tre "egna"" modeller, en lastbil, en Ford Mustang och en Mercedes Pagode. Dom är enbart märkta med Made in Hong Kong undertill, utom Mustangen som saknar märkning helt och hållet. Det finns dock vissa indikationer på att företaget bakom bilarna heter Welo. Det finns nämligen en obruten förpackning av en av bilarna i serien där det klart och tydligt står Welo. Att hitta exemplar från denna tillverkare är synnerligen svårt.

  Michael i Usa har kommit över det här setet, därför kan vi med säkerhet säga att de här sex modellerna kommer från en och samma tillverkare.


  Reliable - Kanada

  Reliable Toys är ännu ett kanadensiskt leksaksföretag som gjorde alla möjliga leksaker. En hel del plastbilar, men inte så många i vinyl dock.

  Fin okänd amerikansk 50-tals modell.


  Andra okända modeller

  Här följer exempel på ytterligare några bilar med okänd tillverkare. Vet ni något om dom, så hör av er.

  En lastbil märkt "Made in Hong Kong"


  Föregående sida Nästa sida