PLASTBILAR
header

Tomte-Lærdal - Övrigt


Overview

Åsmund S. Lærdal

Åsmund S. Lærdal var en driftig man. Redan 1940 startade han ett förlag och började ge ut barnböcker. Totalt gavs 240 olika titlar ut. Men företaget började snart även göra kalendrar och leksaker. Först gjordes leksakerna i papp och i trä men efter att Åsmund börjat exprimentera med att gjuta i gummi och senare i det nya ämnet plast, så blev det också olika figurer och dockor och sedan även leksaksbilar. Namnet Tomte kommer för övrigt från en tomtenisse i trä. Efter kriget var förhållandena inte dom bästa och brist på det mesta. Kvaliteten på produkterna blev på grund av det inte heller den bästa. Därför beslöt man att marknadsföra leksakerna under ett annat namn och då tog man namnet Tomte Småvareindustri efter Tomtenissen i trä. Träleksakerna gjordes fram till 1954. Mjuka plastleksaker (figurer) gjordes från 1950.

Overview

Fabriken som man flyttade in i 1948


Teddy och Jumbo

Teddy och Jumbo

Ca 20,0 cm

Den första bilarna som gjordes i plast/gummi var faktiskt Billy Bil (som kan ses längre ner på den här sidan) och en brandbil med Teddy och Jumbo. Brandbilen var 20 cm lång och gjord i gummi. Teddy och Jumbo var två figurer i en barnbok med titeln "BRANNEMENNENE TEDDY & JUMBO" (Bilden hittad på internet).


Pipleksaker

En mängd olika pipfigurer gjordes, redan från år 1950. Här nedan ser ni några av dem som jag har i min ägo.

Billy Bil

Ca 24,0 cm lång


Kalenderfigurer

Från 1961-1977 gavs varje jul Tomte-Lærdal ut en julkalender. I varje lucka fanns det en liten vinylplast-figur. Man hade olika teman varje år.

Djur


Andra figurer

Det fanns även lite andra figurer som såldes ihop med vissa bilar i olika set. Det fanns fyra olika set: Bondgårds set, Service set, Polis set och ett Trafik set. Till varje set ingick två, tre eller fyra fordon plus en figur och en bensinpump (enkel eller dubbel) eller några djur eller en Polis-bricka. Djuren kunde vara en Ko, Häst, Kalv, Get, Tupp eller ett Lamm. Alla de här figurerna är svåra att hitta numera.

Till Bondgårds settet kunde det vara en Traktor med vagn samt något av dessa djur. Å så var det även en bondkvinna.


Föregående sida Nästa sida