PLASTBILAR
header

Galanite - Översikt

De två danska invandrarna Ludvig Hawaleska och Börje Hansen startade 1947 plastföretaget Galanite. Sina första lokaler hade man på Fredriksbergsgatan i Malmö. Ludvig kunde branschen efter att tidigare ha jobbat hos Elvings Plast i samma stad. Firmans första produkt blev genomskinliga julgranskulor med en ängel inuti. Detta blev en sådan framgång att en maskin avsattes under två år till att bara producera de populära kulorna. Långt fram på 60-talet fanns änglakulorna med i produktionen.
Till Löddeköpinge flyttade företaget 1952. Ägarna köpte Esbjörnssons köpmansaffär och rev några tillhörande lador. Huvudbyggnaden, som är huset närmast ån, ligger på högra sidan när man färdas mot Borgeby. Bakom den gulputsade kontorsbyggnaden fanns fabrikslokalerna med cirka 30 maskiner. Inte mindre än 125 personer var anställda vid Galanite när företaget blomstrade. För att utnyttja maskinparken så mycket som möjligt förekom treskift. Till de anställdas skara ska kanske också räknas alla de Löddebor, som i sina hem satt och monterade, främst leksaker. Dessutom var legotillverkning utlagd på Sankt Lars och Vipeholm i Lund samt hos Samhalls föregångare Malmö Produktionsverkstad (MPV). Galanite var underleverantör till Volvo och Saab. 4-5 maskiner framställde dagligen kapsyler, lock och bottnar till Åkerlund och Rausings förpackningar. Kammar av acetat var länge en säker inkomstkälla. Men den ojämnförligaste största delen av produktionen utgjordes av leksaksbilar. Galanite var först i Sverige på att göra leksaker i den mjuka PVC-plasten. Man har även använt sig av de hårdare plasterna polyeten och polystyren. Bilarna är gjutna i ett stycke och den enda monteringen som i regel behövdes var att sätta på hjul och hjulstag. Det fanns även några bilar i lyxutförande med ratt och suflett etc. Fordonen fanns i storlekar från 6 cm upp till trampbilar. Motorcyklar och traktorer för barnen att sitta på tillverkades också.

logo

Företaget såldes 1971 till Gren & Co, som tre år senare flyttade företaget till en nyuppförd fabrik i Arlöv. Tyvärr förbyggde man sig och gick i likvidation 1979. För statliga lokaliseringspengar återuppstod rester av Galanite i Bengtsfors i Dalsland. Efter några år gick Bengtsfors Plastindustri, som var det nya namnet, över styr. MPV inhandlade senare Galanites bilformar. En del bilar är alltså gjorda på MPV men märkta med Galanite. Ett unikt samarbete förekom mellan nordiska leksakstillverkare. Man lånade ut sina formar till varandra! Galanitebilar har även blivit tillverkade av HP-Plast i Danmark, Giske i Norge och av Plasto i Finland. Motsvarande har då skett med konkurrenternas bilar i Löddeköpinge.

galanitefabriken

Här en senare tagen bild på Galanite-fabriken i Löddeköpinge.


Favoriterna i min Galanite-samling är dom små bilarna (ca skala 1:43) gjorda i Vinyl-plast. Dom här bilarna gjordes i färgerna röd, gul, blå, grön och orange, dvs samma färger som Tomte-Lærdal använde sig av. Liksom Tomte finns det dock några få exemplar där ute med avvikande färger. Nedan visas en brun-svart Volvo 142 och en svart Mercedes 200. Dessa är synnerligen svåra att hitta, ungefär lika svårt som att hitta en vit eller mörkgrön Tomte-bil.

black cars

Föregående sida Nästa sida